Over haptonomie en haptotherapie

Haptonomie is de leer van het menselijk gevoel en het gevoelsleven.
Het gaat over de betekenis en de kracht van je gevoel. Het gaat over de invloed die gevoelens hebben op jezelf, je lijf, je leven en het contact met anderen.

Gevoelens spelen een grote rol in ons leven. Het heeft invloed op hoe we iets beleven, wat we denken, wat we doen of hoe we doen, de keuzes die we maken en hoe we met anderen omgaan. Andersom hebben onze gedachten, gedrag en de keuzes die we maken ook invloed op ons gevoel. Wat je doet, hoe je doet, de keuzes die je maakt en de reactie die je bij anderen oproept, geven ons een bepaald gevoel.
Haptonomie leert je over de invloed van gevoelens op je leven.

Met haptonomie wordt er ook gekeken naar de wisselwerking tussen denken, voelen en doen. Je leert hoe deze drie continu invloed op elkaar hebben.
We zijn vaak goed in het denken en doen. Door meer naar je gevoel te luisteren komen denken, voelen en doen in balans. Je kunt beter voor jezelf zorgen.

Haptotherapie is de toepassing van haptonomie. Met haptotherapie werk je aan de bewustwording van je gevoelsleven en ontdekt je hoe jouw denken, voelen en doen invloed op elkaar en je leven hebben.

Je lichaam geeft je veel signalen over je gevoel. Met haptotherapie leer je die signalen te herkennen en serieus te nemen. Zo wordt je je bewust van wat je voelt en ontdek je de veranderingen in je lichaam als het niet goed gaat. Je krijgt inzicht in hoe je met jezelf omgaat en leert wat je kunt doen om de balans tussen denken, voelen en doen te herstellen.

Bij haptotherapie ervaar je ook de invloed van gevoelens op je contact met anderen. Door inzicht in jezelf, leer je ook wat je laat zien in het contact met de ander. Welke inbreng van jou is en welke van de ander. Door dit mee te nemen in het contact krijg je meer inzicht in hoe de interactie verloopt, kun je bijsturen, verhelderen en op elkaar af te stemmen. Ook de daaronder liggende pijn of behoefte wordt in kaart gebracht.
Je bent mens met jezelf, de ander en de wereld om je heen.

De therapie bestaat uit praten, gerichte ervaringsoefeningen en de aanraking. Je wordt aangesproken op je denken, voelen en doen. Wat je voelt en ervaart staat hierbij centraal. Met haptotherapie leer je jezelf beter kennen. Door in contact te komen met je gevoelens kom je dichter bij jezelf. Je leert je behoeften en grenzen kennen en aan te geven.

Wat er in je leven gebeurd kun je vaak niet veranderen, de manier waarop je er mee omgaat meestal wel. Door bewustwording krijg je inzicht in wat er gebeurd. Met dit inzicht heb je de mogelijkheid om bewust keuzes te maken.

Mensen met een verstandelijke handicap en jonge kinderen zullen zich niet bewust worden van alle aspecten van het gevoelsleven. Gevoel krijgen voor je lichaam en uiten hoe je je voelt geven rust en ontspanning. De begeleiders of ouders leren hoe ze deze ondersteuning kunnen bieden.

Voor wie het is

Haptotherapie is geschikt voor iedereen die vastloopt in het dagelijks leven. Van jong tot oud. Het helpt bij lichamelijke, psychische of emotionele klachten waar alleen jij last van hebt of ook de mensen om je heen.
Op de pagina home vindt je een overzicht van de verschillende vakgebieden en kun je zien welke begeleiding bij jouw klachten past.

Wat je er mee bereikt

Bij haptotherapie wordt je je bewust van je gevoelens. Je krijgt inzicht in de invloed van gevoelens op je leven.
Je wordt je bewust van de signalen van je lichaam en leert ze begrijpen. Je kunt je denken, voelen en doen beter op elkaar afstemmen. Het helpt je met een andere manier van omgaan met jezelf en met anderen. Je behoeften en grenzen worden duidelijk. Het helpt je keuzes te maken die bij je passen.

Kort samengevat zijn dit de stappen van haptotherapie

  1. We bespreken je klachten
  2. Je doet gevoelservaringen op
  3. Je wordt je bewust van je gevoel
  4. Je krijgt inzicht in de wisselwerking van je denken, voelen en doen
  5. Je krijgt de keuze mogelijkheid om anders en bewust te kiezen

Haptotherapie en EMDR zijn een super combinatie!
Met haptotherapie werk je in het hier en nu. Met EMDR worden traumatische ervaringen of aangeleerde negatieve overtuigingen verwerkt.
Je komt meer in balans en steeds dichter bij jezelf. Dat geeft rust en meer zelfvertrouwen.

EMDR is een therapievorm waarmee je op versnelde wijze opgedane trauma’s kunt verwerken. Het vermindert gedeeltelijk of geheel de heftigheid van de emotionele beleving. Het werkt bij éénmalige traumatische ervaring en bij een opeenstapeling van ervaringen die je een negatieve overtuiging hebben gegeven over jezelf.