Wat is het

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een therapievorm waarmee je op doeltreffende en versnelde wijze opgedane trauma’s kunt verwerken. Het vermindert gedeeltelijk of geheel de heftigheid van het gevoel dat je hebt bij de traumatische ervaring. Of het nu gaat om een éénmalige traumatische ervaring of om een opeenstapeling van ervaringen waardoor je een negatieve overtuiging hebt gekregen over jezelf. De EMDR is altijd een onderdeel van haptotherapie.

EMDR is in te zetten bij:

Éénmalige traumatische ervaringen

zoals fysiek geweld, een verkeersongeluk, een scheiding, verlies van een dierbare, seksueel geweld, een overval, een aanslag of oorlogsgeweld.
Iedereen maakt dingen mee maar sommige ervaringen zijn zo schokkend dat je ze niet kunt vergeten. Je weet met je verstand wel dat de vervelende situatie voorbij is alleen je gevoel blijft als het ware haken in de opgedane ervaring.

De herinneringen blijven terugkomen in de vorm van beelden, geluiden, geuren, gedachten, emoties en fysieke reacties. Door deze herbelevingen is het alsof je de traumatische ervaring in meer of mindere mate opnieuw meemaakt. Je hebt klachten zoals nachtmerries, vermijdingsreacties, overprikkeld zijn, concentratieproblemen, hartkloppingen, je voelt je gespannen en opgefokt, hebt depressieve gevoelens en slecht slapen. Dit zijn kenmerkende symptomen van een PTSS (posttraumatische stressstoornis). PTSS is goed te behandelen met EMDR.

Opeenstapeling van ervaringen

zoals gepest worden, niet veilig opgroeien, lichamelijk, geestelijk of seksueel misbruik of verwaarlozing, ervaringen van afgewezen zijn, vernederd worden, je niet belangrijk voelen, het gevoel hebben dat je het niet goed doet of er niet bij hoort.
Negatieve overtuigingen zijn kleine trauma’s die zich in je leven opgestapeld hebben en die zich, door de herhaling, tot een overtuiging over jezelf gevormd hebben.
Dat stemmetje in je hoofd dat zegt; Ik ben de moeite niet waard, ik doe het nooit goed, ik ben niet belangrijk, ik word niet gezien.
Vaak weet je met je verstand dat het niet waar is maar het voelt wel zo.

Wat je er mee bereikt

EMDR geeft rust en vermindert je angsten. Je herbelevingen en klachten worden minder of verdwijnen. Negatieve overtuigingen veranderen, ze worden minder of verdwijnen. Je eigenwaarde wordt groter en je zelfbeeld positiever. Door de combinatie van haptonomie en EMDR ga je je pijn op gevoelsniveau aan. Dat maakt dat de emotionele lading van het trauma of de negatieve overtuiging sterk vermindert of verdwijnt.
Een veel gehoorde reactie na EMDR is: Het voelt allemaal zo veel minder zwaar.

Neem gerust contact met mij op als je wilt weten of EMDR geschikt is voor jou.

Contact
Contact